Адам D дәруменін екі жолмен алады: тамақтан және ультракүлгін сәуле теріге тиген кезде. D дәрумені сүйектер мен бұлшықеттердің жақсы жағдайы үшін қажет – бұл біздің ағзамыздың «құрылыс материалы» кальций мен фосфорға аш ішекте сіңуіне көмектеседі.
D дәрумені иммундық жүйенің дұрыс жұмыс істеуі үшін қажет, жедел респираторлық жұқпаларға, оған коронавирус те кіреді, қарсы қорғаныс әсері бар. COVID-19-бен ауруханаға жатқызылған пациенттердің көпшілігінде (шамамен 82%) D дәруменінің жетіспеушілігі байқалды, D дәруменінің жеткілікті деңгейі жұқпаның дамуына қарсы тұруға көмектеседі, кейінірек аурудың ауырлығын төмендетеді, асқыну ықтималдығын азайтады, аурудан кейін постковид синдромының көріністерін жеңілдетеді деп болжауға болады.
D дәруменінің деңгейі жасқа (егде жастағы адамдарда деңгейдің төмендеуі жиі кездеседі), жыл мезгіліне (жаздың соңында жоғарылайды, қыста төмендейді), қабылданатын тағамның сипатына, этникалық және географиялық популяциясына байланысты өзгеруі мүмкін. Жүктілік кезінде қандағы D дәрумені мөлшерінің төмендеуі байқалады.
D дәрумені деңгейін тексеріп, ағзаңызда маусымдық індеттерден қорғауға, өмірлік тонусты сақтауға және сүйек денсаулығын сақтауға жеткілікті ресурстар бар-жоғын біліңіз.